sreda, 8. februar 2012

Varovanje naravnih virov je življenska nuja

Vedno več uglednih ljudi povdarja, da bo naslednja kriza prehranska. In da bo bistveno težja kot energetska ali sedaj finančno-gospodarska. 

Ali lahko opozorila preslišimo? To je seveda retorično vprašanje. Za nami je izkušnja neupoštevanja prvih znakov finančno-gospodarske krize. Zato nam bo po nepotrebnem težko. Ne samo v Sloveniji in EU, v naslednjih mesecih bo zanimivo opazovati Kitajsko (želim ji sicer vse dobro). Je pa v tem trenutku potrebno delovanje že znano. Da ponovim, čeprav že veste: zaščita naravnih virov (zrak, pitna voda, kmetijska zemljišča...), novo znanje in tehnologije pridelovanja hrane ter zmanjšanje količine hrane, ki konča kot odpadek.

Zato je ustanovitev ministrstva, katerega bistvena naloga bo zaščita naravnih virov, dobra novica. Mogoče bi lahko bilo ime, to je "Ministrstvo za kmetijstvo in okolje", še bolj ustrezno (v sosednji Avstriji so podobno ministrstvo poimenovali "Ministrstvo za življenje" ali na daljši način, ki jim omogoča primerljivost znotraj EU "Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo, okolje in upravljanje z vodami"). V Sloveniji sta se kot možni imeni omenjali še "Ministrstvo za življenjsko okolje" in "Ministrstvo za prehrano in okolje", v Državnem zboru pa smo ustanovili "Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje". Vendar, osebno mi je to manj pomembno, hkrati pa sem se postavil na stališče, da je vsebina bolj pomembna kot oblika.

V strokovni in uradniški javnosti se pojavljajo dvomi, strahovi in različna mnenja ob združevenju ministrstev. Strokovno javnost zlasti skrbi, da bo varovanje okolja podrejeno drugim sektorjem in to bo točka opazovanja delovanja novega ministrstva v naslednjih mesecih in letih. Na ta opozorila bo potrebno pomisliti ob vsaki odločitvi in dejanju. Tudi mnenje uradništva je pomembno, čeprav pa ima vsaj del njega lahko drugačen motiv. Končati je namreč potrebno obdobje nezainteresiranosti (doma temu rečemo LENOBA), kabinetnega delovanja in pisanja zakonodaje, ki je včasih niti taisti uradniki ne znajo izvajati. Kot cinično pa sem razumel opozarjanja visoke državne uradnice, predstojnice organa za inšpekcijski nadzor, da bo sedaj varovanja okolja manj. Njo si bomo namreč zapomnili po neučinkovitosti, počasnosti in, kar ni dobro, po neopaznosti.

(slikovni vir: www.totifoto.net)




Ni komentarjev:

Objavite komentar