nedelja, 19. februar 2012

Je Evropska agencija za varno hrano pristranska?

Že desetletje deluje Evropska agencija za varno hrano (EFSA) z namenom, da ščiti potrošnike. Pripravlja znanstvene ocene o varnosti živil in krme, dobrem počutju živali... Njene ocene so tudi osnova za odločanje Komisije o odobritvi posameznih izdelkov za trg. Od junija 2007, ko velja nova uredba o zdravstvenih trditvah pri hrani, pa se je obseg njenega dela še pomembno povečal.

Doživlja pa EFSA mnogo kritik. S strani EU poslancev, nevladnih organizacij in posameznih držav članic. Tudi sam sem v prejšnji funkciji nekajkrat opozoril na vprašljivost nepristranskosti te agencije. Dvomi so primerljivi z aktualnim mnenjem organizacije Greenpeace Europe. Zakaj se EFSA odloča na podlagi študij industrije (ki je seveda ekonomsko zainteresirana) in ne neodvisnih analiz? Imajo ocenjevalci stike s korporacijami s področja proizvodnje biotehnologije, pesticidov ali hrane? Ima EFSA zadovoljivo število strokovnjakov in neodvisno financiranje? Je oprema primerna?...

Očitno so kritike dosegle prava ušesa, saj se napovedujejo spremembe, ki bodo predstavljene meseca marca. Nove smernice delovanja naj bi bile namenjene zagotavljanju neodvisnosti pri oceni tveganja, vključno z novimi pravili o izbiri strokovnjakov za znanstveno delovanje agencije. Kot potrošniki bomo dogajanje kritično opazovali in zahtevali, da končno odločajo ljudje brez poslovnih interesov. Je pa, kar se varnosti hrane tiče, nekaj zelo jasno. Sistem v bivši Jugoslaviji, ki je temeljil na večjem obsegu operativnega nadzora je bil korak pred tem, ki nam ga vsiljuje EU. Še dobro, da so naši inšpektorji nekatere dobre takratne navade ohranili.






Ni komentarjev:

Objavite komentar