torek, 14. februar 2012

Je BIOGOSPODARSTVO bodočnost EU?

Evropska komisija je včeraj sprejela strategijo za preusmeritev evropskega gospodarstva k večji in bolj trajnostni uporabi obnovljivih virov. Cilj je manj emisij za bolj trajnostno kmetijstvo in ribištvo, varnost hrane, trajnostna uporaba obnovljivih bioloških virov za industrijske namene ter hkrati zagotavljanje biotske raznovrstnosti in varstvo narave (saj vem, zveni vam znano, saj so to tudi argumenti za združitev ministrstva za kmetijstvo in okolje).

Izraz "BIOGOSPODARSTVO" pomeni gospodarstvo, ki kot surovine za hrano in krmo, v industrijski proizvodnji ter pri proizvodnji energije uporablja biološke vire s kopnega in iz morja ter odpadke. Biogospodarstvo EU že ustvari skoraj 2 bilijona evrov prometa in zaposluje več kot 22 milijonov ljudi, kar predstavlja 9% celotnega zaposlovanja v EU. Vključuje kmetijstvo, ribištvo, gozdarstvo, prehrano, proizvodnjo celuloze in papirja ter dele kemične, biotehnološke in energetske industrije.

Vsak evro, ki se investira v raziskave in inovacije na področju biogospodarstva, financirane s strani EU, naj bi do leta 2025 prinesel 10 evrov dodane vrednosti. Današnji predlog Komisije je eden od operativnih predlogov dveh osrednjih pobud strategije EU 2020 – Unija inovacij in Evropa, gospodarna z viri. 

 

(vir: slovenia.info)

(vir: e-fotografija.com)

(vir: arhivo.com)



1 komentar:

  1. Mislim, da je malo narejenega na osveščanju državljanov. Še sam se sprašujem zakaj nam geotermalna voda odteka namesto, da jo iskoristimo za ogrevanje tam kjer lahko.

    OdgovoriIzbriši