sobota, 4. februar 2012

Komu koristi prodaja Mercatorja?

V današnjem Dnevnikovem Objektivu na strani 16 in 17 objavljen zanimiv članek uglednih avtorjev (Velimir Bole, Janez Prašnikar in Domen Trobec). Avtorji niso uporabljali "velikih" besed, temveč na strokoven, vendar ne suhoparen način odgovarjali na bistvena vprašanja: "Kdo je tarča nakupa in kdo kupec? Zakaj je finančno stanje kupca pomembno? Vpliv prodaje Mercatorja Agrokorju na slovenske banke. Kaj storiti?"

O škodljivosti tovrstne poslovne poteze za Slovenijo sem že dolgo časa prepričan in svoje mnenje, če le imam možnost, tudi javno povem. Je pa dobro, da nekaj podatkov iz članka le navedem:
- Skupina Agrokor ne ustvarja dovolj visokega denarnega toka iz rednega delovanja za nakup Mercatorja, torej bi se morala dodatno zadolžiti ali dokapitalizirati.
- Možnosti dodatnega zadolževanja za Agrokor so sila majhne (avtorji ocenjujejo, da se lahko na novo zadolži po ceni 12%, svoje premoženje ima zastavljeno, njegove obveznice iz leta 2009 in 2010 so trenutno brez ratinga).
- Mercatorjeve nepremičnine niso obremenjene z zastavnimi pravicami in njegove finančne obveznosti imajo višjo boniteto od Agrokorja.
- Zato domneva avtorjev, da namerava del kupnine Agrokor dobiti na račun svoje tarče. Negativne posledice takšnih finančnih operacij lahko v Sloveniji dnevno spremljamo.
- Avtorja ocenjujeta, da bi lahko Agrokor 395 milijonov bremena kupnine prenesel na Mercatorjeve dobavitelje, ki so v veliki meri slovenski, kar bi se odrazilo s stečaji ali znatno poslabšanim finančnim položajem (ki je že sedaj težak).
- Avtorja navajata, da bi se s takšno poslovno potezo lahko poslabšal, kar je zanimivo, tudi položaj slovenskih bank.

Najbolj zanimivih podatkov in mnenj namerno nisem navedel, da bo motiv bralcev tega bloga po prebiranju članka "Prodaja Mercatorja - Komu koristi?" še večji.



2 komentarja:

  1. Mi se moramo brigati samo za to, da banke dobijo kupnino. Vse ostalo s Slovenijo nima veze. Neobremenjene trgovine so larifari. Tudi cerkve so neobremenjene a kdo jih bo kupil na morebitni držabi? Če pa so kaj vredne, potem je pa to potrebno upoštevati pri prodajni ceni.
    Enkrat mora bit konec paše po državnih podjetjih.

    OdgovoriIzbriši