sobota, 24. marec 2012

So čebelarji ponovno stopili na pionirska pota?

Davnega leta 1781 so čebelarji ustanovili prvo organizirano društvo na slovenskih tleh. In s tem pokazali daljnovidnost, saj samo, če si organiziran, se pogovarjaš in dogovarjaš, če včasih pristaneš tudi na kompromise, se zavedaš, kaj je solidarnost, boš kot majhen proizvajalec lahko obstal in se razvijal. Slovenski čebelarji to tradicijo nadaljujejo tudi v samostojni Sloveniji in so uspešni. Mnogi jih zato cenimo in želimo, da bi bili še komu za vzor. Ne pa vsi, saj smo kot narod poznani po nevoščljivosti in to karakterno lastnost moramo čimprej spremeniti.

(slikovni vir: www.czs.si)
Čebelarjem življenje ni enostavno. Čebela je namreč dobra in hkrati zelo občutljiva prijateljica. Ne oprosti napak v tehnologiji, ne preživi onesnaženja okolja, bojevati se mora z novimi virusnimi boleznimi in s paraziti. Čebelar ji pogosto ne more v celoti pomagati, saj je farmacevtska industrija čebele pustila na cedilu. Tukaj ni pričakovati velikih zaslužkov, zato ne razvijajo novih in učinkovitih zdravil, ki bi čebelam pomagala v borbi proti njihovim boleznim.


Lani pa so bili slovenski čebelarji ponovno vizionarji. Razumeli in podprli so razmišljanje, da je potrošnik kralj. Da ga je potrebno varovati, spoštovati in tudi razvajati. V borbi proti čebeljim parazitom je bila na razpolago kemična substanca (organofosforni strup, ki je v kmetijstvu zaradi škodljivosti prepovedan že desetletje) ali pa bolj prijazna zdravila, ki pa so manj učinkovita (zato je potrebno mnogo več strokovnega znanja, več tehnoloških ukrepov...). In odločitev pri državnem programu je bila, da se krene po težji poti. Zato slovenski med ne bo poznan po tem, da vsebuje strup v sicer dovoljeni koncentraciji. To je pomembno, saj se strokovna spoznanja, kaj je dovoljena in kaj presežena koncentracija, lahko z leti spreminjajo. Pa tudi kupci medu zahtevamo živilo, ki je znano po svojih zdravilnih učinkih in želimo, da je brez takšnih in drugačnih dodatkov.




Ni komentarjev:

Objavite komentar