torek, 20. marec 2012

Nordijska hoja kot izziv

Pomurje že nekaj časa slovi tudi po NORDIJSKI HOJI. Del Centra za zdravje in razvoj M.Sobota, ki širi idejo zdravega načina življenja, ni pa zaposlenim nerodno poseči tudi v takšne sfere, kot je poslovno povezovanje kmetij, je Center za nordijsko hojo. Zagnane posameznice in posamezniki (da izpostavim Tatjano Buzeti in Mojco Makovec) so uspeli v okolje, ki nove ideje sprejema zelo previdno, pripeljati nov, nekonvencionalni način razmišljanja.

Zato po pomurskih poljih, travnikih, gozdovih... lahko srečate vedno več nasmejanih ljudi, ki bolj ali manj posrečeno pri hoji uporabljajo vse štiri okončine. Nekateri so že izgrajeni profesionalci, se pa  najde tudi kdo, ki se je odločil, da mu nordijska ni pri srcu in raziskuje lasten stil hoje, kar je seveda povsem sprejemljivo ter tudi vredno spoštovanja.

Za nordijsko hojo velja, da je bila v začetku razvita kot tek na smučeh brez snega in smuči, se pa nato hitro osamosvojila in krenila na osvajalski pohod po Evropi in širše. Je priljubljena, saj obremeni do 90% telesnih mišic in omogoči do 40% večjo porabo kalorij kot navadna hitra hoja. In ob dejstvu, da nas večina Evropejcev ima prekomerno telesno težo je pomemben podatek, da pretirano ne obremenjuje kolenskih in kolčnih sklepov. Omogoči pa delo rok in ramenskega obroča.

In sem pred štirimi tedni poskusil. Ni bilo velikih pričakovanj, bolj radovednost. Sedaj pa sem skoraj presenečen, da me navdušila. Všeč mi je več stvari. Ni potrebno mnogo opreme, v bistvu samo palice in udobni čevlji. Korak je dolg in hiter, zato se kilometri  kar seštevajo. Pri hoji lahko opazuješ naravo, ki je v Sloveniji lepa in raznolika. Ni čutiti pretiranega telesnega napora, pa hkrati veš, da si za zdravje naredil nekaj koristnega. In med hojo se lahko pogovarjaš.

Torej je mnogo razlogov, da Klub pomurskih poslancev v sodelovanju s Centrom za zdravje in razvoj organizira akcijo "Nordijska hoja s pomurskimi poslanci" (več na http://czr.si/novice.aspx). Za promocija zdravega načina življenja moramo namreč narediti več (in seveda tudi za promocijo Pomurja). Ne čakati, da bodo aktivni drugi ali pa država. Vsak, pa čeprav še tako majhen prispevek je koristen.



Ni komentarjev:

Objavite komentar