petek, 9. marec 2012

Kako se zakoni ne smejo uporabljati

V Sobotni prilogi časopisa Večer (3.3.2012) je bil objavljen intervju s sodnikom dr. Boštjanom M. Zupančičem s pomenljivim naslovom "Če norci uporabljajo zakon". Predvidevam, da je naslov posledica primera družine iz Litije, ki je zaradi neplačila stroškov komunalnega podjetja v višini 124 evrov ostala brez doma. In da v tem trenutku samo na okrajnem sodišču v Ljubljani teče še 67 podobnih postopkov.

(slikovni vir: radioaktual)
Evropski sodnik Zupančič se je do takšnega obnašanja sodišč in sodnikov opredelil: "da gre v teh primerih za neverjeten mehaničen pravni formalizem, kjer sodniki ne odločajo po zdravi pameti v kontekstu vsakega primera posebej, ampak mehanično vlečejo sklepe iz neke fiktivne enačbe". Imamo pa primere tistih, ki dolgujejo precej več in zaradi katerih marsikdo od zaskrbljenih ne bo mogel plačati računov, se prosto sprehajajo po Sloveniji in svetu ter uživajo sadove nemoralnih dejanj. Dr. Zupačič je v intervjuju celo opozoril, da državljani nimamo več pravnega varstva, da se nam lahko zgodi karkoli, da nam plenijo posestva, ker je poštar narobe odložil pismo s sodnije, pa ga nismo videli in smo postali predmet fikcije.

Zato lahko ugotovimo, da je stanje resno. Mogoče se ne upošteva namen zakonov, ampak je prevladala "robotska" logika. Ali pa ima zakonodaja pomembno napaka. Potrebno se je opredeliti. Zato z zanimanjem pričakujem odgovor ministra Pličaniča na poslansko vprašanje, ki sem mu ga včeraj postavil o omenjeni problematiki.


Ni komentarjev:

Objavite komentar